Енергетичне обстеження сумського дошкільтного навчального закладу (ясла-садок) №21 «Волошка» та розробка енергозберігаючих заходів
25

Будівля дитячого садочку  побудована ще в 1961 році. За весь час її експлуатації стінові конструкції значно втратили свої теплозахисні властивості. Наявні вивітрювання міжцегляної стінової кладки; локальна руйнація елементів стінових конструкцій; зволоження матеріалу огороджувальних конструкцій, все це значно погіршує енергоефективність експлуатації будівлі.

Можна стверджувати, що стіни будівлі не відповідають чинним нормативним вимогам за опором теплопередачі [4]. Фізичне зношення стінових конструкцій призводить до значних тепловтрат з навчальних та робочих приміщень. Це позначається на величині витрат теплової енергії для підтримання прийнятної температури повітря всередині таких будівель.

Великі втрати тепла відбуваються через конструктивні стики між стінами, а також між стінами і стелею. Середня температура внутрішньої поверхні проблемних зовнішніх стін та стелі, з часом буде знижуватись і може досягти точки роси. Це призвело до зволожування стін і прискорення їх руйнації, особливо в місцях стику між не утепленими стінами.

Також великі втрати теплоти з будівлі відбуваються через незадовільний стан зовнішніх вхідних дверей, яких у будівлі 13 одиниць (2 парадних входи та 11 службові, запасні та пожежні).

Треба відмітити, що у будівлі система опалення працює частково задовільно, але при існуючому стані огороджувальних конструкцій значна частина теплової енергії втрачається у зовнішнє середовище.

За загальним підсумком результатів тепловізійного обстеження, треба відмітити, що значну величину втрат теплоти у будівлі можна ліквідувати, якщо провести комплексний ремонт всіх віконних отворів, зовнішніх дверей та зовнішніх стінових конструкцій.