Загальна характеристика євроакцій на міжнародному фондовому ринку
3

Провідну роль на міжнародному ринку акцій відіграють розвинуті країни, національні фондові ринки яких належать до так званих зрілих ринків (mature markets)*. Це США, Японія, країни ЄС, Австралія, Канада та ін.

Найбільшими національними ринками акцій є ринки США та Японії, за ними йде ринок Великої Британії.

Два з цих ринків — Великої Британії і США — являють собою провідні міжнародні ринки акцій та пов'язаних з ними цінних паперів. США є найбільшим ринком депозитарних розписок, а в Лондоні зосереджена більш пряма торгівля іноземними акціями.

 

  1.            Поняття «євроакція»

Євроакція — це акція, яка розміщується одночасно на кількох національних фондових ринках міжнародним синдикатом фінансових установ, який продає їх за євровалюти.

Синдикат - договірне об'єднання підприємців, окремої галузі виробництва, що створювалося з метою захоплення ринку шляхом спільного збуту товарів за спільними цінами.

Зазвичай організовувалися у формі акційних спілок фірм-учасників, зі спільним статутним капіталом та єдиним репрезентативним органом (управою), що приймав спільні замовлення від споживачів і розподіляв їх за квотами між членами синдикату.

Євроакції одночасно котируються на внутрішньому і зовнішньому ринку.

Євроакції - це акції, емітовані на міжнародному фондовому ринку і деноміновані в євровалютах - валютах, іноземних по відношенню до країни-емітента. Одним з нововведень міжнародного ринку капіталів стала сек'юритизація євровалютних позик.