Проблеми фінансового забезпечення бюджетних видатків в Україні
3

всіх наявних інструментів активізації економічного зростання і, насамперед, за допомогою бюджетно-податкового механізму. 

Мета або цілі – дослідити проблеми фінансового забезпечення економічної діяльності в Україні, визначити ефективні механізми державного управління бюджетними видатками в умовах кризи. 

Виклад основного матеріалу. Видатки бюджету передбачають бюджетні відносини у частині розподілу централізованого фонду фінансових ресурсів держави та їх використання за галузевим, цільовим і територіальним призначенням. Матеріальну основу видатків Державного бюджету становлять грошові кошти, які спрямовуються на фінансування економіки, соціальної сфери і соціальних потреб населення, державне управління, оборону та інші суспільні потреби.

Кожний з видатків бюджету має як кількісну, так і якісну характеристику. Кількісне визначення пов’язане з величиною виділених бюджетних коштів. Якісна характеристика визначає суспільне призначення кожного виду бюджетних видатків.

З метою забезпечення управління процесами розподілу і використання бюджетних коштів видатки бюджету систематизують і групують за певними економічними ознаками залежно від галузевого і організаційного спрямування, рівня державного управління. Класифікація видатків бюджету здійснюється за економічними ознаками та галузевим розподілом коштів. 

За роллю у відтворенні виробництва видатки бюджету поділяються на поточні і капітальні. Поточні спрямовуються на забезпечення діяльності підприємств та установ виробничої та соціальної інфраструктури суспільства, утримання органів державного управління, армії тощо, капітальні характеризують фінансування розвитку країни.

 Видатки розвитку – це витрати державного і місцевих бюджетів на фінансування інвестиційної та інноваційної діяльності, зокрема: капітальних вкладень виробничого і невиробничого призначення; структурної перебудови