Проблеми фінансового забезпечення бюджетних видатків в Україні
5

тощо; органи державного управління, органи державної безпеки тощо. Основним документом, що визначає витрати бюджетних установ, є кошторис.

Форма кошторису затверджується Міністерством фінансів України. Існують індивідуальні та зведені види кошторисів. Вони розрізняються за рівнем узагальнення інформації про доходи та видатки бюджетних установ.

У 2014 р. відносно 2013 р. спостерігається зростання видатків на житловокомунальне господарство – на 150%, оборону – на 100%, обслуговування боргу – на 50%. В умовах війни та кризи через необхідність проведення політики “шокової терапії” зменшилися видатки на економічну діяльність, охорону навколишнього природного середовища, освіту, охорону здоров’я, соціальний захист та соціальне забезпечення. А видатки на кредитування у 2014 р. зросли більш ніж на 800%:  з 535,2 млн грн до 4 млрд 971,9 млн грн.

Бюджетне фінансування інвестиційних проектів характеризує виділення державних асигнувань на капітальні вкладення у виробничу сферу. Враховуючи свої фінансові можливості, держава відбирає найбільш ефективні проекти. Інші проекти можуть фінансуватися за рахунок банківських кредитів та залучених коштів. Обсяг видатків установлюється на основі спеціальних кошторисів, у яких визначається вартість спорудження відповідних об’єктів. Розподіл капітальних інвестицій за видами економічної діяльності в Україні за січень–грудень 2014 р. проілюстровано на рис. 3.