Цифровізація Кіровоградської області
23

1.3 Характеристика проектованого регіону

Площа – 24,6 тис. кв. км 
          Населення – 1129,0 тис. чол. 
          Центр – Кіровоград 

Кіровоградська область утворена 10 січня 1939 року. Розташована у центрі України. На півночі межує з Черкаською, на північному сході – Полтавською, на сході та південному сході – Дніпропетровською, на півдні – Миколаївською та Одеською, на заході – Вінницькою областями України. Протяжність області з півночі на південь – 148 км, із заходу на схід – 335 км.

Область налічує 21 адміністративний район, 12 міст, з яких 4 – обласного підпорядкування (Кіровоград, Олександрія, Світловодськ, Знам’янка), 26 селищ міського типу, 1010 сільських населених пунктів. Обласний центр – Кіровоград з населенням 246 тис. осіб. Найбільші міста – Олександрія, Світловодськ.Характерною особливістю області є наявність єдиних в Україні родовищ хромітових руд (Голованівський район).

В областi присутнi багато видiв будiвельних матерiалiв: суглинки, піски, пiсчаники, бутовий камiнь, щебiнь, вапняк, мергель , кварцити тощо.

У великому обсязi ведеться кар’єрний видобуток бутового каменю, щебню, на який головним чином йдуть гранiти, гнейси.

Багаточисельнi жили пегматитiв є чудовою сировиною для керамічних виробiв в електротехнiцi (iзолятори).

Клімат області помірно континентальний. Середні температури січня становлять -5-6°С, липня – +20-21°С. Зима м’яка з частими відлигами, літо тепле, сухе. Тривалість безморозного періоду 160-170 днів. Середньорічна кількість опадів становить 430-520 мм, максимальна випадає у теплий період року (близько 70%). Днів з опадами за рік 120-140