Цифровізація Кіровоградської області
79

 

      При виконанні монтажних робіт слід пам'ятати і дотримуватися заходів безпеки при роботах з оптичним кабелем, які визначаються його механічними та геометричними параметрами.

Небезпечним фактором при зрощуванні оптичного кабелю є те, що волокна в оптичному кабелі з'єднуються за допомогою зварювання електричної дугою з температурою 18000º С. Зварювальний апарат при зварюванні необхідно заземлювати, всі підключення і відключення приладу здійснюються при знятій напрузі живлення, зварювання проводиться під закритим кожухом.             

Також необхідно при механізованій прокладці ОК у кабельній каналізації забезпечувати надійний службовий зв'язок кожного колодязя, в якому знаходиться допоміжний персонал; при роботі з оптичними тестерами не допускати попадання випромінювання в очі.

При роботі з оптичним кабелем та іншим волоконно-оптичним устаткуванням необхідно:

1.         Ні за яких умов не дивитися в торець волоконного світловода або роз'єму оптичного передавача. Передане світловодом випромінювання знаходиться поза видимого діапазону довжин хвиль, однак може призвести до незворотних ушкоджень сітківки ока. Ніколи не дивіться прямо на закінчення волоконних кабелів, поки не будете впевнені, що на іншому кінці немає джерела світла. Щоб переконатися, що світла в волокні немає, використовуйте волоконно-оптичний вимірювач потужності. При використанні оптичного визначника дефектів, щоб зрозуміти, чи є у волокні світло, розглядайте волокно під кутом, тримаючи його, як мінімум, 15 см від ока.

2.          Уникати попадання обрізків оптичного волокна, що утворюються при монтажі конекторів і зрощуванні волокон, на одяг або шкіру. Ці обрізки необхідно збирати в щільно закриті контейнери або на клейку стрічку.

3.          Під час роботи з оптичним волокном категорично забороняється прийом їжі, а після роботи необхідно вимити руки з милом. Якщо