Етатизм та анархізм в теорії державотворення
19

РОЗДІЛ 3

ЄТАТИЗМ І АНАРХІЗМ ЯК ТЕОРІЇ ВЗАЄМОВІДНОСИН ДЕРЖАВИ І СУСПІЛЬСТВА

 

 

Як було зазначено у другому розділі, і етатизм, і анархізм знаходять свій початок у глибокому минулому. Незважаючи на давню історію і категоричність цих двох політичних ідеологій, і сьогодні перебувають їхні прихильники по всьому світу. Розглянемо переваги і недоліки етатизму та анархізму.

Етатизм це політична ідеологія, котра абсолютизує роль держави в суспільстві і передбачає широке і активне державне втручання в економічне та соціальне життя.

Суттєвою перевагою етатизму є те, що в ідеальній моделі етатистської держави, її громадянам немає потреби турбуватися про влаштування свого життя. Наявність робочого місця, доступність охорони здоров'я, культурних та спортивних об'єктів, дотримання законності і справедливості – все це та багато іншого забезпечує держава, спрямовуючи людину і захищаючи її. Проте проблемою є те, що ще жодна система у світі не спрацювала ідеально.

До недоліків етатизму належить надмірна централізація влади і структури управління. Відбувається одержавлення всіх форм життя людини, у всіх процесах – політичних, духовних, економічних – пануюча роль належить державі. Таким чином, згідно з етатистською ідеологією держава бере участь у всіх сферах діяльності. Іншими словами, етатизм – це контроль над усіма аспектами суспільства та нашого життя.

Також очевидним мінусом є повне і незмінне домінування однієї ідеології. Відбувається нав'язування людині певних принципів, які безперечно є єдиновірними. Це, у свою чергу, несе за собою ряд