Аналіз операцій на валютному ринку
17

імпортними контрактами вітчизняних суб'єктів господа­рювання, що сприяло формуванню позитивного саль­до надходжень іноземної валюти від нерезидентів. Домінування валютної пропозиції спостерігалося як на міжбанківському, так і на готівко­вому сегментах валютного ринку. Як результат, НБУ отримав можливість активізувати купівлю іноземної ва­люти і поповнити міжнародні резерви. З початку 2010 року на валютному ринку України спостерігається:

                  домінування пропозиції іноземної валюти над по­питом на неї: за січень-квітень 2010 року обсяг чистої валютної пропозиції становив 2,6 млрд дол. США;

                  поступове підвищення ринкових котирувань гривні: з початку 2010 року гривня на міжбанківському ринку укріпилася відносно долара США на 0,87%. Як результат, з початку року офіційний курс гривні до до­лара США зміцнився на 0,74 %.

Безпосередніми чинниками зазначених зрушень ви­ступили:

                  відновлення зростання середньоденних надход­жень іноземної валюти, обсяги яких у квітні збільшили­ся порівняно з січнем на 14,6 %;

                  уповільнення відтоку іноземної валюти на ко­ристь нерезидентів: їх щоденні обсяги у квітні знизили­ся в порівнянні з січнем на 14,8 %.

Динаміка попиту на іноземну валюту та її пропозиції на міжбанківському валютному ринку України у 2012 році формувалася в умовах сталого перевищення обсягів надходжень іноземної валюти від нерезидентів над переказами на їхню користь [10, 57].

Домінування валютного попиту над пропозицією, що спостерігалося протягом січня 2012 року на безготівковому сегменті валютного ринку, в лютому - березні відчутно зменшилося, змінившись у квітні - травні на чисту валютну пропозицію. Це надало Національному банку України можливість поповнювати міжнародні резерви.