Аналіз операцій на валютному ринку
7


 

Рис.2.1. Середньоденні обороти світового валютного ринку [8].

 

Як видно з рис. 2.1., обсяги ринку постійно зростають – скорочення відбулося лише після азійської кризи 1998 року, коли середньоденний оборот ринку зменшився на 20% – із 1.5 трлн. доларів США до 1.2 трильйона. Слід зазначити, що скорочення обсягів ринку відбулося в основному внаслідок зменшення обсягів спотугод із 568 млрд. доларів США до 386 мільярдів.

Відновленню обсягів світового валютного ринку після азійської кризи сприяли зростання світової економіки, розвиток електронної торгівлі, широкий доступ до торгових систем і як наслідок – збільшення кількості учасників ринку. А період 2008–2010 років продемонстрував здатність учасників ринку до швидкої адаптації. Зростання обсягів ринку в цей період стимулював пошук інвесторами альтернативи вкладенням на фондових ринках, оскільки ринок ФОРЕКС став і залишається найліквіднішим [2,26].

На форексному ринку використовується багато фінансових інструментів та з’являються нові інструменти, які згодом входять у практику на національних валютних ринках. Зростання форексного ринку в 2010 році було зумовлене 48-відсотковим збільшенням обороту угод спот, які становлять 37% від загального обороту ринку. Угода спот (spot) передбачає поставку валюти на другий робочий день із дня її укладення. Оборот спот-