Валютний ринок
2

Вступ

Перехід до ринкової економіки в Україні є необхідною умовою її інтеграції в світове господарство. В нашій країні є всі необхідні умови для розвитку ефективного економічного співробітництва із зарубіжними країнами. Найважливішою передумовою цього процесу є формування механізму інтеграції на мікро- та макрорівнях, в тому числі його валютно-кредитного елементу.

Актуальність даної теми обумовили значні проблеми, які на сьогодні притаманні валютно-розрахунковому механізму комерційних банків України. Зокрема в даній роботі розглядаються проблеми існування невизначеності ситуації в сфері курсоутворення, недосконалість валютної законодавчої бази та проблема капіталізації українських комерційних банків.

Розвиток та стабілізація валютної системи значною мірою визначають успішний хід ринкових перетворень в Україні. Діяльність банків глибоко проникає в усі сфери економіки і активно впливає на соціальні процеси в державі. Побудова структурної системи економічної стабільності є тривалим процесом і передбачає утворення нових та вдосконалення вже існуючих структур державних органів влади, до функцій яких входить забезпечення економічної стабільності і нейтралізації реальної або можливої загрози національній економіці. Світовий досвід свідчить, що внутрішній валютних ринок успішно розвивається, як правило, за активної участі і при ефективному контролі з боку уповноважених органів регулювання валютних операцій.

Метою даної роботи є вивчення і аналіз функцій, структури та сутності валютної системи України в сфері здійснення валютних операцій та міжнародних розрахунків, а також обґрунтування на цій основі окремих висновків і пропозицій по вдосконаленню діючої практики валютно-розрахункового механізму комерційних банків України.

Валютний ринок в основному досліджували такі вітчизняні вчені, як Е. Алісов, О. Костюченко, Є. Карманов, Є. Половко, А. Іскоростенскький, Л. Кравченко,Н. Патика, М. Квасній, Н. Місяць, С. Перегуда, Л. Савченко, А.