Валютний ринок
47

ША. Це зумовлювалось як скороченням дефіциту поточного рахунку, так і зростанням чистого припливу капіталу за фінансовим рахунком платіжного балансу.

Протягом звітного періоду, в умовах не завжди сприятливої динаміки показників платіжного балансу, стабілізація ситуації на валютному ринку досягалася шляхом зв'язування ліквідності банківської системи. Проте слід враховувати, що дієвість монетарних заходів також має свої межі. Так, наприклад, лише монетарними інструментами неможливо нівелювати попит з боку найбільшого покупця іноземної валюті - НАК «Нафтогаз України». І це питання наразі Національний банк України намагається вирішити завдяки розвитку ринку фінансування в російських рублях, якими згідно з доповненнями до газових контрактів компанія має право розраховуватися з ПАТ "Газпром". Структурна ліквідність банківської системи регулюється через зміну вимог до формування банками обов'язкових резервів. Нестійкість світових фінансових ринків обумовлює необхідність застосування заходів щодо мінімізації можливих ризиків для стабільності грошової одиниці й, зокрема, дедоларизації економічних процесів. У зв’язку з цим спостерігається диференціація нормативів обов’язкового резервування в напрямі посилення преференційних умов резервування коштів, залучених у національній валюті та підвищення норм щодо залучених коштів в іноземній валюті.

Валютна політика повинна враховувати можливість підвищення курсової гнучкості гривні, що відображатиме зміни у співвідношенні попиту та пропозиції на валютному ринку. Офіційний курс гривні до долара США необхідно встановлювати на підставі її котирувань на міжбанківському ринку, сприяючи формуванню в суспільстві об’єктивної оцінки валютних ризиків.

Перспективами розвитку вітчизняного валютного ринку сприятимуть методи зниження валютних ризиків:

- взаємний залік купівлі-продажу валюти по активу і пасиву, так званий метод «метчінг», де за допомогою відрахування надходження валюти з розміру її відтоку банк має можливість впливати на їхній розмір і відповідно на свої ризики;