Статистика продукції будівництва
21

 

Сумуючи ці добутки по всіх виконаних роботах, одержують загальну трудомісткість всіх виконаних робіт даним колективом чи організацією Σqtn, яка виражена в нормативних одиницях часу (люд.-год., люд.-дн.).

На відміну від НВР цей показник відображає участь у виробництві лише живої праці, тому він ще відомий під назвою обсягу виробничої роботи.

Показник обсягу виробництва по нормативній трудомісткості може бути використаний і це роблять на практиці при характеристиці виконання норм виробітку і інших цілей. При розрахунку НТ робіт слід використовувати єдині для всієї галузі кошторисні норми, визначені окремою організацією[5,с.345]..

Різновидністю розглянутого показника, що може використовуватися будівельними організаціями є показник обсягу виробництва по кошторисно-нормативній трудомісткості робіт (КНТ).

Його визначають таким чином: розраховують нормативну трудомісткість будівельно-монтажних робіт в людино-днях і одержана величина множиться на середній виробіток по кошторисній вартості одного нормо-дня в базисному періоді. Проте  і цей показник, як і НТ роботи, не враховує складність і якість роботи, слабо відображає вплив на зміну обсягу робіт рівня їх механізації [7,с.365].