Статистика продукції будівництва
45

У процесі вивчення виробництва і реалізації будівельної продукції статистика розв'язує такі завдання.

Передусім визначає обсяги виконаних робіт по спорудженню об'єктів, визначає натуральні і вартісні показники обсягу будівель­ної продукції.

По-друге, важливим завданням статистики є вивчення виконання виробничих планів та договірних зо­бов'язань по здачі об'єктів.                                                                                   

По-третє, здійснює аналіз дина­міки виробництва будівельної продукції. Нарешті, вивчає якість будівельної продукції і якість робіт, характеризує рівномірність та ритмічність будівельного виробництва.

В результаті обчислення статистичних показників визначили, що типовими є заводи 1 групи за величиною укладених договорів від 1,2 до 6.

 

Вони мають найбільшу кількість БМУ-16, найбільшу чисельність робітників-7965, відповідно більшу фондовіддачу і вартість ОВФ-55,7. До заводів 3 і 4 групи відносяться всього 3 БМУ з чисельністю робітників 2910 та величиною ОВФ 108,45 , а на 2 групу припадає 5 БМУ, та чисельність робітників 4338.

Виконуючи комбінаційне групування за чисельністю робітників і величиною укладених договорів можна зробити висновок, що типовими є БМУ 1 групи, які складають 12 БМУ з чисельністюробітників 4547 і всього ОВФ  будівельного призначення 27,9 млн. грн. БМУ 3 групи налічують всього 5 БМУ з чисельністю  при цьому 4775 і всього ОВФ 24,8. 2 група налічує 6 БМУ, чисельність робітників 3332, ОВФ 36,8. 4 група налічує 2 БМУ, 2420 робітників та 18,8 ОВФ.

Розрахували з ймовірністю 95,4% граничну помилку вибірки та межі генеральної середньої за результатами вибіркового обстеження. Порівняли з значенням фактичних розрахунків середньої та зробили  висновок чи репрезентативна  вибірка.

Отже, вибірка є репрезентативною.