Статистика продукції будівництва
7

Предмет курсової роботи. Дослідження статистики продукції виробництва як основи матеріального виробництва.

Облік продукції у вартісному вираженні здійснюється за такими показниками: валова продукція будівництва; - чиста продукція; товарна (готова) продукція будівництва; кінцева продукція будівництва.

Валова продукція будівництва (ВП) – це складова валового суспільного продукту. Розраховується двома методами.                                                                                                   Перший метод здійснює розрахунок ВП на підставі даних: вартість готових об’єктів (без вартості устаткування та інших придбань); вартість зміни залишків незавершеного будівництва (без вартості змонтованого устаткування); вартість зміни залишків незавершеного будівельного виробництва.                                                                                                   Другий метод відповідає вартості підрядних робіт і включає: вартість будівельних робіт; вартість монтажних робіт; вартість геологорозвідувальних і бурових робіт; вартість проектно-розвідувальних робіт; вартість ремонту будівель і споруд, виконаних силами підрядних організацій.

Особливістю процесу будівництва є те, що об'єкти споруджуються протягом достатньо тривалого періоду часу - від кількох місяців до років. За ступенем готовності у статистичному обліку її поділяють на групи: готова або завершена продукція і незавершене будівництво.

Готова продукція - це кінцева продукція будівельного виробництва у вигляді завершених об'єктів певного функціонального призначення.

Незавершене будівництво - це обсяг будівельно-монтажних робіт, які виконані на об'єктах, що перебувають у стадії виробництва, тобто незакінчених і не зданих в експлуатацію.

Типовими одиницями вимірювання потужностей для багатьох комплексних промислових споруд є тисячі тонн, метри квадратні, кіловати тощо.                                                        Облік продукції будівництва у натуральних одиницях є основою для статистики дозволів на будівництво та їх реалізацію будівельними організаціями.