Розробка технологічного режиму прання сильно забрудненої бавовняної білизни з розрахунком витрат хімматеріалів для обробки 150 кг виробів в зміну
14

того, щоб забезпечити високий ступінь видалення бруду і водорозчинних забруднень, в сучасних автоматичних пральних машинах цикл прання програмується.

Вода  повинна бути деіонізованою і відфільтрованою, як правило, не менше двох разів через фільтри з діаметром пор не більше 5 мкм. Вода для останніх одного або двох полоскань повинна бути відфільтрована через фільтри від 0,2 до 0,5 мкм і мати опір від 15 до 18 МОм .

В якості мийних засобів використовуються поверхнево активні речовини, повністю розчинні у воді, не містять іонів натрію. Розчини повинні бути відфільтровані через фільтри від 0,5 до 5 мкм.

Застосування додаткових обробок (з використанням бактерицидних або антистатичних речовин) можливе тільки за погодженням з замовником або при безпосередній необхідності даної обробки..

При проведенні цих операцій температура обробки не повинна перевищувати 55 °С, що дозволяє мінімізувати деструкцію тканини і поліпшити економічність процесу. Співвідношення маси одягу до маси води і розчинів повинно бути більше 10 (зазвичай від 10 до 40); рекомендований вміст мийних засобів від 2 до 3 г/л. Віджимання слід проводити від 60 до     90 с.  при малій швидкості обертання центрифуги  барабану для того, щоб уникнути заломів на одязі.

Прання проводять у сучасних автоматичних пральних машинах з можливістю програмування циклу прання - полоскання - віджимання. Ідеальним обладнанням для прання є так звані бар'єрні  пральні машини, які завантажуються поза чистим приміщенням і вивантажуються в чистому приміщенні.

Основним критерієм, що характеризує якість прання білизни, є мийна здатність. За ступенем її зміни можна оцінювати вплив на процес прання окремих факторів.

На мийну здатність впливають такі фактори: об’ємний модуль внутрішнього барабану; рідинний модуль ванни; фактор розділення при