Розробка технологічного режиму прання сильно забрудненої бавовняної білизни з розрахунком витрат хімматеріалів для обробки 150 кг виробів в зміну
2

Вступ

 

Прання білизни і хімічне чищення одягу в спеціалізованих підприємствах дозволяє заощадити вільний час, що є основним критерієм сучасного суспільства, для сім'ї, виховання дітей, культурного відпочинку, спорту, суспільно корисної діяльності.  В процесі експлуатації вироби забруднюються  і поступово зношуються. В результаті забруднення вони негативно змінюються: погіршуються гігієнічні властивості, з’являється неприємний запах, знижується яскравість та чистота забарвлення, прискорюється руйнування тощо.  Повернення виробам їх вихідних та надання їм ще нових функціональних властивостей відбувається на підприємствах хімічної чистки та прання білизни. 

В системі побутового обслуговування  різні підприємства можуть надавати такі послуги як  хімічна чистка, аквачистка та прання. Термін прання застосовується як узагальнюючий для характеристики ряду процесів які відбуваються при обробці білизни у водних розчинах синтетичних мийних засобів (СМЗ).  Основний з цих процесів безпосереднє прання  - повинен забезпечити достатнє повне видалення забруднень з матеріалу під дією СМЗ за рахунок цілого ряду фізико-хімічних процесів. 

Головна різниця задач прання  і інших методів водної обробки полягає в тому, що при пранні першочергове значення надається товарному вигляду виробів, тоді як для інших методів цей показник є другорядним, а основна увага приділяється повному видаленню різного роду речовин, шкідливих для здоров’я людини [1].