Розробка технологічного режиму прання сильно забрудненої бавовняної білизни з розрахунком витрат хімматеріалів для обробки 150 кг виробів в зміну
4

зовнішнім виглядом, широким діапазоном застосування. Асортимент бавовняних тканин постійно удосконалюється за рахунок впровадження нових видів обробки, застосування яскравих і високоміцних барвників, використання в суміші з бавовною різних хімічних волокон.

Недоліками бавовняних тканин є висока зминальність, що негативно впливає на зовнішній вигляд виробів з них у процесі носіння. Для усунення цих недоліків використовують суміші бавовни з поліефірними та полікапроамідними волокнами у вигляді змішаної пряжі.

В залежності від структури пряжі бавовняні тканини ділять на гребінні, кардні, кардно-гребенні і кардно-апаратні; за способом вироблення - на пістрявоткані та меланжеві; за характером обробки - суворі, вибілені, гладкофарбовані, набивні та ін.

За прейскурантом бавовняні тканини об'єднані в 17 груп: ситцева, бязева, білизняна, сатинова, платтяна, фланельна, підкладкова,  ворсова, хусткова, рушникова, сурових тканин, меблево-декоративна, тарних і пакувальних тканин, марлі і марлевих виробів, технічних тканин. Деякі групи підрозділяються на підгрупи. Бавовняні тканини виробляють з пряжі різної товщини, різними переплетеннями, але в основному полотняним. Маса їх      1 м2 коливається від 22 до 815 г, а ширина - від 22 до 150 см.

Розглянемо коротку характеристику асортименту бавовняних тканин, згрупованих за призначенням.

Білизняні тканини. У цю групу входять три підгрупи: бязі, міткалі і спеціальні тканини. Білизняні тканини виготовляють в основному полотняним переплетенням, вибілена, рідше гладко фарбовані, світлих тонів. Вони володіють високою гігроскопічністю, повітропроникністю, міцністю, стійкістю до прання і прасування. Ступінь їх білизни становить не менше 80%, а білизняних тканин вищої категорії - не менше 82%. Тканини білизняний групи призначені для виготовлення постільної білизни та спецодягу.