Педагогічна практика: вдосконалення викладання «Логіки» у вищих навчальних закладах України
53

3.3 «Мозковий штурм» як технологія колективної креативної творчості

«Мозковий штурм» - переклад назви brain-storming, що її дав методові Алекс Осборн. Перекладів, існує кілька, і найпоширеніші такі: «мозкова атака», «атака мізків», «конференція ідей». Ангійсько-російський словник Мюллера термін brain-storm перекладає як «душевне потрясіння», «напад несамовитості». Тлумачний словник англійської мови Вебстера пропонує такі тлумачення поняття brain-storma violent transient fit of insanity; a suddin bright ideaa have brained idea, тобто несамовитий напад божевілля; несподівана ідея; божевільна ідея.

Основна концепція мозкового штурму грунтується на теорії З.Фрейда, яка в той час була в Америці поширена. Метод мозкового штурму народився саме тоді, коли в теорії  З.Фрейда вбачали універсальний ключ до розв’язання всіх проблем психології, соціології, мистецтва.

За теорією З.Фрейда, керована свідомість є лише невеликим нашаруванням на некерованій підсвідомості. У свідомості панують логіка та контроль, саме вони й не пропускають стихійні сили, які так і рвуться з підсвідомості - це  різноманітні інстинкти, потяги, бажання. Якщо в свідомості діє лад і царює ясність, то в підсвідомості вирують хаос і тьма.

    Таким чином, психологічна інерція спричиняється ладом, що міцно вгніздився в людській  свідомості. А якщо допомогти новим ідеям “прорватися” з підсвідомості у свідомість? Це і є філософсько-психологічна концепція мозкового штурму. Ідея методу – “розслабити” людську свідомість та дозволити думкам “литися” з підсвідомості безсистемним і хаотичним, суцільним і невпорядкованим потоком. Саме так запропонував Алекс Осборн організувати процес генерації ідей, щоб заради удосконалення творчого процесу «розкувати» підсвідомість.

Застосування методу мозкового штурму визнавали й визнають вдалим за умови, що «божевільних» ідей висловлено якнайбільше. Чудернацькі, недоладні, безглузді ідеї – найкращі ідеї в світі! Саме божевільні ідеї висловлював, на думку його сучасників,