Кінесика як форма невербального спілкуіання
13

Жести відкритості свідчать про щирість і бажання говорити відверто («розкриті руки» і «розстібання піджака»).

Жести підозрілості і скритності свідчать про недовіру до вас, сумнівів у вашій правоті, про бажання щось приховати від вас (потирання чола, скронь, підборіддя, прагнення прикрити обличчя руками).

Жести і пози захисту є знаками того, що співрозмовник відчуває небезпеку або загрозу (руки, схрещені на грудях, стискання пальців в кулак).

Жести міркування й оцінки відбивають стан замисленості і прагнення знайти рішення проблеми («рука у щоки», «пощипування перенісся»).

Жести сумніву і непевності - чухання вказівним пальцем правої руки під мочкою вуха або ж бічної частини шиї, дотик до носа чи його легке потирання.

Жести і пози, що свідчать про небажання слухати і прагнення закінчити бесіду (опускання століття, чухання вуха).

Жести впевнених у собі людей з почуттям переваги над іншими («закладання рук за спину з захопленням зап'ястя», «закладання рук за голову»).

Жести незгоди («збирання ворсинок з піджака», опускання століття).

Жести готовності сигналізують про бажання закінчити розмова чи зустріч (подача

корпус вперед, при цьому обидві руки лежать на колінах чи тримаються за бічні краї стільця).

Кинесика, що розуміється - в широкому сенсі слова - як наука про мову тіла і його частин, поряд з паралінгвістики є центральною областю невербальної семіотики. Іноді кинесика ототожнюють з технікою тіла, включаючи в неї також незнакові руху (термін техніки тіла «techniques du coips» належить, очевидно, М. Мосс). Проте все ж таки переважна більшість дослідників схиляються до більш вузького розуміння кинесики, вважаючи її вченням про жестах, перш за все жестах рук. Крім того, об'єктом кинесики є мімічні жести, жести голови і ніг, пози і знакові рухи тіла.