Кінесика як форма невербального спілкуіання
23

Звичайна людина, дуже добре розуміє і використовує мову тіла, схоплює суть цих поз, хоча сам може цього і не усвідомлювати. Він може співвідносити пози з емоційними станами знайомих йому людей. Тим самим при спілкуванні з іншими людьми він насправді перебуває на крок попереду. Цьому мистецтву можна навчитися, оскільки воно грунтується на ретельному спостереженні, але його можна засвоїти лише в тому випадку, якщо учень дізнаєтеся існування самого предмета навчання.

Ще до того, як відбудеться аналіз пози, уважний чоловік зрозуміє її.

Точно також, як опускання голови вказує на кінець твердження, а підняття голови - на кінець питання, так і зміни пози більшого масштабу вказують на кінцеві точки у взаємодіях - кінець думки, кінець затвердження. Наприклад, зміна пози, при якому ви вже не будете дивитися на співрозмовника, часто означає, що ви вже закінчили розмову. Ви хочете на деякий час звернути свою увагу на щось інше.

Все це знайомо нам в гіперболізованому вигляді по ситуації, коли стикаємося з дитиною, яка вже поза себе від батьківських повчань. Його "так, так, я знаю!" супроводжується дійсним фізичним відверненням, яке сигналізує: "Ну досить вже! Відпустіть мене!"

Однак не слід намагатися пов'язувати певні зміни пози з певними голосовими заявами. Слід остерігатися робити висновок такого плану, що, скажімо, одна зміна пози завжди означає те-то, а інше - те-то. Зміна пози означає: щось відбувається - і не завжди ясно, що саме. Щоб це з'ясувати, нам необхідно вивчити дану зміну в зв'язку з усім що сталося.

Ці зміни залежать також від культурного оточення, змінюючись в умовах різних культур.