Металорізальні верстати. Машинобудування
2

ВСТУП.

Велика кількість підприємств і господарств не можуть успішно функціонувати без використання автомобільного транспорту.

Для нормальної роботи автотранспорту і його подальшого розвитку необхідно систематично оновлювати парк автомобілів і підтримувати його в хорошому технічному стані. Забезпечення необхідної чисельності парку рухомого складу може здійснюватися по двох напрямах:

а) придбання нових автомобілів;

б) поповнення парку за рахунок ремонту автомобілів.

Ремонт є комплексом операцій по відновленню справності або працездатності виробів і відновленню ресурсів виробів і їх складових частин.

Необхідність і доцільність ремонту автомобілів обумовлені передусім нерівнопрочністю їх складових частин (складальних одиниць і деталей). Відомо, що створити рівнопрочний автомобіль, усі деталі якого зношувалися б рівномірно і мали б однаковий термін служби, неможливо. Тому в процесі експлуатації автомобілі проходять на автотранспортних підприємствах (АТП) періодичне ТЕ і при необхідності поточний ремонт (ТР), який здійснюється шляхом заміни окремих деталей і агрегатів. Це дозволяє підтримувати автомобілі в технічно справному стані.

Ремонт автомобілів є об'єктивною необхідністю, яка обумовлена технічними і економічними причинами.

По-перше, потребі народного господарства в автомобілях частково задовольняється шляхом експлуатації відремонтованих автомобілів. По-друге, ремонт забезпечує подальше використання тих елементів автомобілів, які не повністю зношені. У третіх, ремонт сприяє економії матеріалів, що йдуть на виготовлення нових автомобілів. При відновленні деталей витрата металу в 20…30 разів нижча, ніж при їх виготовленні.

Положення по технічному обслуговуванню і ремонту рухомого складу автотранспорту вимагає, щоб після капітального ремонту агрегату, забезпечувався його пробіг не менше 80% від норми пробігу ідентичного нового агрегату. Витрати на ремонтні матеріали в середньому не вище 6-8% від загальної вартості капітального ремонту, а собівартість матеріалу і виготовлення напівфабрикатів вантажного автомобіля в середньому складає 70…75 % повній собівартості їх виготовлення.

Тому реальною можливістю економії коштів при капітальному ремонті, є повторне застосування деталей, оскільки при цьому виключаються витрати на матеріали і виготовлення напівфабрикатів (відливань, поковок).

В цілому,  розрахунки показують, що при забезпеченні необхідної якості ремонту і наступного міжремонтного ресурсу тих агрегатів, на які встановлюються відновлені деталі, їх капітальний ремонт,  порівняно з новими агрегатами дасть можливість зменшити витрати деталей на 50…70 % і зменшити цим вартість агрегатів на 35...40 %.

Таким чином, вартість капітального ремонту автомобілів (агрегатів),  дасть можливість зменшити витрати попередньої праці і матеріалів, а при використанні деяких деталей повторні витрати попередньої  роботи.