Навчальний і виховний процес в Німеччині
23

 

РОЗДІЛ 2 ШКОЛИ НІМЕЧЧИНИ 1933 – 1939 РОКІВ

 

Народна держава, проводячи виховну роботу, має в першу чергу звернути увагу на формування міцного, здорового тіла, а не накачувати молодь голими знаннями. У другу чергу треба займатися розвитком розумових здібностей. Але й тут найголовніше - це виховання характеру, особливо виховання сили волі і рішучості, не забуваючи про виховання почуття відповідальності. Викладання наукових знань потрібно в останню чергу.

Адольф Гітлер, «Майн кампф»[5]

 

§ 2.1 Уніфікація та освіта

Важливою подією в історії Третього Рейху, стало створення Міністерства науки, виховання і народної освіти. Міністром був призначений Б. Руст. Основним завданням міністерства була уніфікація всієї системи освіти Німецької Імперії. Одночасно проводилася перебудова професійного корпусу вчителів та зміни методичної бази школи в дусі націонал-соціалізму. Основною ідеєю цього періоду була підготовка вторгнення партійних інтересів в область освіти . У цей період був введений «Закон про обов'язкове шкільній освіті в Німецькій Імперії» . Набувши чинності з 1 листопада 1938 року. Норми цього закону регулювали відносини школи, держави і партії .

По приходу до влади нацистське керівництво в «Указі про новий порядок середньої школи» декларувало принципову необхідність введення повсюдного роздільного навчання хлопчиків і дівчаток. Це мотивувалося різними соціальними ролями чоловіка і жінки; однак, до війни цей принцип, внаслідок опору окремих шкільних функціонерів, вдалося здійснити лише частково, тому деякий плюралізм в цій сфері зберігся. Значні зміни відбулися