Маршрутизація перевезень
2

 

1.2. Побудова транспортної схеми

На основі карти і координат розташування учасників транспортного процесу (підприємство, роздрібні магазини, супермаркети, оптові склади, залізнична станція) необхідно побудувати транспорту схему. Побудову її виконують в наступній послідовності:

1.Зробити копію карти, що задана за варіантом.

2.Нанести координатну сітку 10 X 10 на карту.

3.На   карті   проставити   місця   розташування   учасників транспортного  процесу.   Перша  цифра  координати  відповідає розташуванню учасника по осі X, друга - по осі У. (рис.1.1, дані про координати учасників наведені в табл. 1.1).

Місце розташування учасника транспортного процесу проставляють в певному квадраті на одній з доріг. При наявності перехресть у певному квадраті доцільно місце розташування учасника ставити на перехресті. У випадку, якщо у певному квадраті відсутні дороги, то місце розташування учасника проставляють в центрі квадрата і від нього встановлюють зв'язок з однією з найближчих доріг на карті. При співпаданні координат декількох учасників слід розміщувати цих учасників якомога далі один від одного в квадраті.

4.Встановити    зв'язки    між    суміжними    учасниками. Запропоновані зв'язки повинні забезпечувати проїзд від кожного учасника транспортного процесу до кожного по найкоротшій відстані.  Зв'язки   встановлюють  візуально,  без  використання спеціальних засобів виміру відстаней. При можливості проїзду по декількох рівнозначних шляхах можна обирати один. Позначимо пункти призначення СМ –супермаркет або В, ТП  – транспортне підприємство або А.