Розрахунок насадкової ректифікаційної колони безперервної дії для розділення суміші ацетон-бензол.
4

Суміш що розділяється в періодичну ректифікаційну установку (рис.1а)  вводяться в кип’ятильник 1 що обігрівається парою. Пари суміші що кипить піднімаються по колоні 3 вверх, зрошувані флегмою. На тарілках (насадки) колони проходить інтенсивний тепло і масообмін між паровою і рідкою фракціями, при чому парова фракція НК закріплюється, а рідка збагачується ВК компонентами. Збагачений НК пар з поверхні кубової рідини що кипить направляється в дефлегматор, де під дією попереднього одно або двох ступінчастого охолодження проходить конденсація в основному ВК парової фази. Очищення такою відмивкою пар НК, що називається дистилятором направляється в водяний противоточний холодильник 6, де він конденсується і у вигляді рідини виводиться з апарату як готовий продукт.

Дефлегматор 4 таким чином, є тарілковим водним холодильником, дозволяючи значно збільшити ефективність зрошення пари НК його конденсатором, що призводить до великого ступеня відділення добавок від парів ВК. На подільнику флегми 5 проходить регулювання подачі флегми на зрошення в залежності від міцності ректифікатора. НК фракція із конденсатора 6 направляється в збірник 7а. По виснаженню НК фракції в рідині що розділяється режим роботи колони змінюється з таким розрахунком, щоб забезпечити вихід наступного по температурі кипіння компоненту, яким заповниться вже не збірник 7а, а збірник 7б. Аналогічно змінюється режим роботи колони після виснаження в рідині що кипить другого компоненту.

Тепловий режим установки змінюється при виснаженні компоненту що виділяється суміші шляхом зміни подачі пари в кип’ятильник, зміною кількості флегми на зрошення і температури в дефлегматорі і холодильнику. При цьому змінюються рівні рідких фракцій і їх склад (концентрації).

Таким чином, основні вимоги висовуються до системи характеризуються необхідністю по певній програмі, обумовленої технологічними вимогами і специфікою рідини що розділяється, змінювати і