Розрахунок насадкової ректифікаційної колони безперервної дії для розділення суміші ацетон-бензол.
5

стабілізувати тепловий режим апаратів з корекцією заданих значень основних параметрів по складу (концентрації) фракції що виділяється.

Відмінною особливістю ректифікаційної установки безперервної дії (рис.1, б) є те, що тепловий режим колони, дефлегматора і холодильника в усталеному режимі суттєво не змінюються, так як передбачається, що із суміші іде виділення тільки одного компоненту (або двох-трьох, що підлягають подальшому розділенню). Через це рідку суміш, що розділяють подають попередньо в паровий підігрівач 2 і направляють далі в середню частину колони 3. Верхня частина колони 3а - укріплююча НК-фракція, а нижня 3б - виснажуюча. Пари НК- фракції омивається на тарілках (насадках) укріплюючої частини колони флегмою, подачу якої регулюють подільником флегми 5 в залежності від складу (концентрації) ректифіката, що отримали на виході.

У виснажуючій частині колони флегма, збагачується ВК- фракцією, стікає в низ колони і через подільник осаду 5а направляється в кип’ятильник 1 і збірник осаду. Кип’ятильник 1, що обігрівається парою, забезпечує випаровування із виснаженої флегми додаткової кількості НК, чим підвищується вихід НК в цілому.

Параметрами процесу що регулюється є міцність (концентрація) і його кількість, що пов’язано з підтримкою певного теплового режиму шляхом зміни подачі пари в підігрівач 2, флегми на зрошення і в кип’ятильник 1 повного розділення. Крім того, стабілізується режим роботи дифлегматора і холодильника.

Ректифікаційні установки, оснащені колонами плівкового і ротаційного типів застосовуються дуже рідко і у вузьких профілях. Молекулярна ректифікація застосовується виключно в області використання апаратів глибокого охолодження і вакууму. Перегоні установки для розгонки і ректифікації трьох компонентів і більше, принципово повторюють загальну схему ректифікацій безперервної дії з тією тільки різницею, що подільник флегми підключається не до холодильника, а до другої колони ректифікацій,