Автоматизація процесу гліцеролізу природних жирів
23

3 Математичне забезпечення

 

Технологічні регламенти до технологічних процесів у різних хімічних виробництвах передбачають, щоби значення регулювальних технологічних параметрів у часі були постійним, тобто при заданої продуктивності апарату (навантаженню) зберігався статичний режим ведення технологічного процесу. Статичний режим процесу у технологічному апараті вказує, що у апарат становився відповідний тепловий та матеріальний баланси. При появі збурення порушується відповідний тепловий баланс або матеріальний баланс у апараті, що відразу оказує вплив на зміну значення регулювального параметру процесу.

Для запису виразів з рівнянь теплового і матеріального балансу до об’єкта керування  потрібно визначити параметричну схему, тобто задати позначення до технологічних параметрів з процесів, яки проходять у технологічному апараті. На рисунку 3.1 показана параметрична схема до реактора з ендотермічним процесом змішування.

Для параметричної схеми процесу гліцеролізу одне рівняння теплового балансу потрібно записати для маси суміші, яка заповнює об’єм реактора, а друге рівняння – для об’єму води у трубчастому теплообміннику. Теплові баланси для стінок корпусу реактора і стінок трубок теплообмінника складати не потрібно, тому що необхідно визначати статичні характеристики до технологічних параметрів хімічного-реактора.

D:\Chem\Курсовий\терм схема.png

Рисунок 3.1 - Параметрична схема хімічного реактора змішування для процесу гліцеролізу