Автоматизація процесу гліцеролізу природних жирів
9

регулюючого органа, який збільшує або зменшує витрати матеріального чи енергетичного потоку ОП так, щоб вихідна координата набула попереднього значення.

Для заданого процесу  використовуються АСР стабілізації витрат матеріальних і енергетичних потоків, АСР стабілізації рівня рідини в ємності ,  АСР стабілізації температури теплообмінника  АСР стабілізації концентрації речовин [2].

 

1.3 Аналіз існуючих рішень з автоматизації

 

Для автоматизації заданого процесу гліцеролізу доцільно становити такі АСР:   АСР стабілізації витрат матеріальних і енергетичних потоків, АСР стабілізації рівня рідини в ємності,  АСР стабілізації температури теплообмінника  АСР стабілізації концентрації речовин

АСР стабілізації витрат матеріальних і енергетичних потоків (рисунок 1.2)

                                       а                                                              б

Рисунок 1.2 -  Схема одноконтурної АСР витрат:

а - функціональна; б- структурна.

Мета такої системи регулювання - стабілізувати перепад тиску на діафрагмі, при зміні навантаження, тобто витрати F. Об'єктом регулювання є трубопровід 5 від діафрагми і до регулюючого органу 6 (включаючи останній).

АСР працює так: відхилення витрати F від усталеного значення спричинить зміну перепаду тиску на діафрагмі. Останній сприйметься диференціальним манометром (дифманометром) 2 і призведе до появи неузгодженості між завданням и регулятора 3, який відпрацює цю зміну згідно