Функції Верховної Ради України
15

3. Загальна характеристика законодавчої функції Верховної Ради України.

 

Стаття 75 Конституції України проголошує Верховну Раду України єдиним органом законодавчої влади. Це означає, що жодний орган державної влади не може приймати нормативно-правові акти вищої юридичної сили, і що саме Верховна Рада України має повну компетенцію в сфері законодавства. Отже, законотворчість є прерогативою Верховної Ради України.

За обсягом компетенції парламенти умовно поділяються на три види:

1. Парламенти з необмеженою компетенцією – до компетенції парламенту належить будь-яке питання державного або суспільного життя. Класичним прикладом парламенту з необмеженою компетенцією є парламент Великої Британії, про який говорять, що він може все, крім перетворення жінки на чоловіка і навпаки. Відомі британські конституціоналісти відмічали, що верховенство парламенту передбачає: верховенство законодавства, право парламенту затверджувати бюджет і встановлювати податки, призначати суддів; відповідальність уряду перед парламентом.

2. Парламенти з абсолютно обмеженою компетенцією – до компетенції яких належать лише питання, безпосередньо зазначені в конституції як такі, що підлягають парламентському обговоренню. Прикладом є парламент Франції.

3. Парламенти з відносно обмеженою компетенцією існують в федеративних, а також децентралізованих унітарних державах. В таких державах компетенція центральної влади конституційно обмежується повноваженнями суб’єктів федерації або адміністративно-територіальних одиниць.

За обсягом законодавчих повноважень Верховна Рада України належить до парламентів із необмеженою компетенцією. За Конституцією України парламент повноважний приймати закони з будь-яких питань; разом з тим Основний Закон встановлює перелік питань, які можуть бути врегульовані виключно шляхом прийняття законів, отже, складають сферу виключної компетенції Верховної Ради України, оскільки остання є єдиним органом законодавчої влади [8, c. 28-29].

Відповідно до статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються:

1) права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основні обов'язки громадянина;

2) громадянство, правосуб'єктність громадян, статус іноземців та осіб без громадянства;

3) права корінних народів і національних меншин;

4) порядок застосування мов;