Спортивна медицина і фізична реабілітація
17

спостерігається оптимальний функціональний стан нервово-м’язового апарату, тонус скорочення складає 65-70, а амплітуда – 35-40 міотонів. Ознаками перевтоми і перенапруження нервово-м’язової системи є зниження тонусу скорочення м’яза і підвищення амплітуди м’язового тонусу.

Крім методу міотонометрії, який вимагає застосування спеціального приладу, для вивчення скоротності м’язів, зазвичай, використовують метод динамометрії в його різних модифікаціях. За допомогою даного методу можна оцінити абсолютну і відносну силу м’язів кисті і спини (станова сила) реципієнта, рівень працездатності м’язів і статичну витривалість.

В системі функціональної діагностики стану нервово-м’язового апарату досить відомим є також метод полідинамометрії.

Спеціально сконструйований прилад (полідинамометр) це – стіл особливої конструкції, що дозволяє створювати такі положення, які необхідні для дослідження певних м’язових груп: при згинальних і розгинальних рухах кисті, передпліччя, плеча, шиї, тулуба, стегна, гомілки; відведенні і приведенні плеча; тильному і підошовному згинанні стопи. Метод полідинамометрії сприяє одержанню дослідником цінної комплексної інформації про функціональний стан окремих м’язових груп, ступені скоординованості їх розвитку. Безперечно цей факт має величезне значення для раціональної побудови навчально-тренувального процесу, а також корекції окремих елементів в рамках тренувальних мікро- і макроциклів.

Хочеться відзначити, що наведені вище методи є загальноприйнятими і традиційними. Разом із тим, необхідно вказати на те, що сьогодні, у зв’язку з розвитком і вдосконаленням тренажерної техніки, з’явилась велика кількість способів визначення сили різних м’язових груп і частин тіла за допомогою спеціальних тренажерів.