Спортивна медицина і фізична реабілітація
9

Чим менше величина індексу Пін’є, тим краще показник (за умови відсутності ожиріння). Величина індексу менше 10 оцінюється як міцна статура, від 10 до 20 - добрий, від 21 до 25 - середнє, від 26 до 35 - слабке, більше 36 - дуже слабке.

Персентільний метод. Персентілі - показники типу середніх по положенню в ряді. Вони визначаються за місцем знаходження після того, як всі дані будуть розташовані по висхідній градації з урахуванням величини досліджуваного ознаки (50-й персентіль відомий під ім'ям медіани).

Принципи оцінки соматотипу. В даний час для характеристики конституції, заснованої на морфологічних критеріях, використовується термін «соматотип», який є біологічним паспортом особистості (соматотіпірованіе - це об'єднання індивідуальних конституцій по спільності будови тіла). Соматотип людини – комплексне поняття, що включає характеристики, що не однакові за своєю біологічною значимістю та спортивної прогностичності. Соматотип спортсменів високої кваліфікації є продуктом соціальних і біологічних факторів. Він проявляється в сукупності реакцій організму до впливів умов довколишнього середовища, змісту спортивної діяльності і спрямований на збереження відносного сталості внутрішнього середовища організму.

На людину впливають два потужні фактори - еколого-біологічний і соціальний, перший з яких має два вектори - екологічний та біологічний.

З екологічних насамперед варто виділити екзогенні фактори: температуру, вологість, рівень моря, радіацію, інсоляцію, тиск, магнітне поле землі, геохімію грунтів і води і т. д.

До біологічного вектору відносять ендогенні фактори: генетичні, конституцію, норму реакції організму, стать, біологічний вік.

Із соціальних факторів поряд з санітарно-гігієнічними, харчуванням та ін. провідними чинниками, що роблять формотворне вплив, є ті, які відображають зміст спортивної діяльності.