Антична греція: афінський театр
5

РОЗДІЛ 1

ЗАРОДЖЕННЯ АФІНСЬКОГО ТЕАТРУ

 

Як відомо, первісні люди завжди бояться, що весна забуде прийти на зміну зимі, і ось в Афінах, щоб забезпечити її повернення, щорік, урочисто і пишно, відзначали свято Діоніса [3, 32].

У Пантеоні грецьких богів важливе місце займав Діоніс, або Вакх, бог рослинності, родючості, виноградарства і виноробства. Як розповідають грецькі міфи, Діоніс зазнав всі мінливості долі: втратив матір, поневірявся, побував в руках у розбійників, а потім повернувся з Азії на Балкани, і повернувся не один, а з несамовитою, буйною свитою - вакханками і сатирами. Супутники Діоніса прикрашали себе виноградним листям і плющем, танцювали і співали в славу свого бога [13, 528].

На честь Діоніса відвіку влаштовувалися хороводи. Учасники цих процесій змальовували пастухів – свиту Діоніса, вони надівали козині шкури, вимазували собе виноградним суслом, співали, танцювали, славили свого хмільного бога, якого інколи теж представляв один з ряджених, і завершували обряд жертвопринесенням козла. Козині шкури на стегнах і спинах «пастухов», козел як традиційний дар Діонісу, не кажучи вже про відомі міфічні супутники цього бога – козлоногих сатирах [1, 17].

Разом з урочистими і сумними, виспівували веселі, а часто і непристойні пісні. Урочиста частина свята дала народження трагедії, весела і жартівлива – комедії. Трагедія, за свідченням Аристотеля, веде свій початок від заспівувачів дифірамба, а комедія – від заспівувачів фалічних пісень.

 Проливають світло на походження грецької драми і самі слова трагедія і комедія. Слово трагедія походить від двох грецьких слів: трагос – козел і оді – пісня, тобто пісня козлів, оскільки супутниками Діоніса були сатири, козлоногі істоти, що прославляли подвиги і страждання бога. Слово комедія теж походило від двох грецьких слів комос і оді. Слово комос позначало хід підвипилого натовпу ряджених, що обсипали один одного жартами і насмішками на сільському святі на честь Діоніса. Отже, слов