Шляхи активізації навчально-пізнавального процесу на уроках фізичної культури
9

1.3. Використання нестандартних типів уроків

 

Вчителю не слід забувати, що урок фізкультури – це творчий процес, тому треба намагатися робити так, щоб на кожному уроці було щось нове та цікаве. Щоб діти робили для себе маленькі відкриття, з якими вони зустрічаються в повсякденному житті. На цих уроках вони намагаються виявити всебічні здібності, що примушує долати і перемагати, досягати поставленої мети.

Уроки у вигляді змагань, естафет, подорожей, музичного керування та інших цікавинок – це все відноситься до нестандартних уроків. Основною метою, яку переслідують нестандартні уроки є підвищення інтересу учнів до навчання і, як наслідок, покращення ефективності уроку в цілому. Нестандартний урок може бути побудований у нестандартній формі із самого початку, або ж у звичайний урок можуть бути вмонтовані певні цікавинки, які перетворять його на захоплюючий та нестандартний урок – зміна етапів, додавання ігрової чи змагальної основи, нагороди, секрети тощо. Причину значної ефективності нестандартних уроків Е. Печерська вбачає у формі викладення матеріалу, пов’язаній з численними асоціаціями та різними емоціями [8, с. 62-65]. Через це нестандартні уроки позитивно впливають на навчально-виховний процес у початковій школі.

Нестандартні уроки, у порівнянні зі звичайними, більше стимулюють учнів до самостійності, ініціативності та активності.

Цікавою є досвід з практики нестандартних уроків у вчителів фізичного виховання. Оскільки для учнів молодшого шкільного віку характерна нестійка увага, вони є нетерплячими — процеси збудження нервової системи переважають над процесами гальмування. Як наслідок – велика рухливість, часте переключення з одного виду діяльності на інший. Тим часом від одноманітних дій, особливо від тривалого сидіння або стояння, вони швидко втомлюються. Також, в зв’язку з тим, що обмін речовин у дітей молодшого шкільного віку відбувається швидше, ніж у підлітків, відновні процеси після