Високотемпературне очищення викидного газу від оксидів азоту
7

В якості каталізаторів селективного відновлення оксидів азоту випробувані різні метали, оксиди металів, шпінелі. Високу активність проявляють оксиди мангану, ванадію, заліза, хрому, міді і кобальту.

У схемах виробництва розбавленої азотної кислоти, що працюють під тиском 0,716 МПа використовують алюмованадієвий каталізатор АВК-10М  (V2O5 нанесеному на Al2O3).

Таке сполучення процесу відновлення NО аміаком в присутності ки­сню дозволяє перетворити оксид азоту (II) та надлишковий аміак на еле­ментарний азот.

До недоліків цього виду очистки відносять труднощі з точним дозування невеликих кількостей аміаку в газ після абсорбційної колони і рівномірний розподіл його в газовому потоці, а також утворення в трубопроводах після очистки нітрит – нітратів амонію. Для виключення можливості утворення солей температуру газів, що викидаються в атмосферу після рекуперацій них турбін, підтримують вище 180 – 200оС.

На даний момент проводяться інтенсивні дослідження методів очистки вихлопних газів від оксидів азоту, що дозволяють не тільки знешкодити вихлопні гази, але і підвищити ступінь використання зв’язаного азоту. В якості окисників оксидів азоту запропоновані озон, пероксид водню, перманганат калію та інші рідкі окисники.

Є дані про перспективність поглинання оксидів азоту органічними розчинниками. В якості поглиначів рекомендовані водні розчини ацетату натрію, диметилсульфоксиду, трибутилфосфату.

Також цікавою є очистка газів на цеолітах. Так, висококремнеземні цеоліти характеризуються значною ємністю і довгий час можуть зберігати високу працездатність. Розробляються нові перспективні способи очистки газів від оксидів азоту, що ґрунтуються на застосуванні комплексних металоорганічних каталізаторів в розчині.