Новітні підходи до консолідації земельних паїв
27

спадкоємців відірвані від сільського життя і не виявляють інтересу до продовження ведення сільського господарства. Інші ж землевласники прагнуть зміцнити й розширити свої володіння, щоб зробити свої господарства більш конкурентоспроможними.

Консолідація земель може стати надзвичайно ефективним інструментом розвитку сільських територій, відкриваючи перед землевласниками та землекористувачами нові можливості поліпшити своє становище за умов дотримання принципів щодо її проведення: – мета повинна бути більше спрямована на поліпшення умов проживання населення на сільських територіях, а ніж на поліпшення лише сільськогосподарського виробництва; – кінцевим результатом має стати відродження громади, що досягається шляхом сталого економічного й політичного розвитку всієї громади в цілому та охорони і сталого управління природними ресурсами; – процес на практиці обов’язково повинен включати громадську участь, бути демократичним та ініційованим громадою; – втручання ззовні повинно мати на меті надання громаді сприяння у визначенні нових видів використання її ресурсів і просторової реорганізації; – підхід повинен бути комплексним і між секторальним, що включає елементи сільського та ширшого регіонального розвитку з врахуванням зв'язку між селом та містом.

Усі ці принципи підкреслюють багатовимірну роль консолідації земель, яка спрямована на сталий розвиток сільських територій через систему регіонального планування на демократичних засадах за участю громади. Планування розвитку сільських територій передбачає створення необхідної соціальної і виробничої інфраструктури, охорони земель та відтворення природних ресурсів, оновлення сільських населених пунктів, збереження ґрунтів тощо з ме- тою освоєння і розвитку земель певного використання. Таким чином, для того, щоб досягти сталого розвитку сільських територій під час реалізації проектів консолідації земель необхідно враховувати соціальні, економічні та екологічні аспекти (рис. 2).