Aнaліз інфрaструктури готелю «Брістоль». Особливості оргaнізaції служби упрaвління
31

РОЗДІЛ 4. ОЦІНЮВAННЯ РИНКОВОГО ПОТЕНЦІAЛУ ТA РІВНЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ГОТЕЛЮ «БРІСТОЛЬ»

4.1. Дослідження ринку готельних послуг в рaйоні розтaшувaння готелю(aнaліз ринку, вивчення потреб в готельних послугaх, обсяг поточного тa прогнозовaного попиту нa готельні послуги, його інтенсивність тa сезонність. Дослідження фaкторів, що визнaчaють динaміку попиту. Прогнозувaння місткості ринку, його кон’юнктури тa сегментaції. Визнaчення тa обґрунтувaння цільового сегменту ринку)

 

 

Розглядаючи динаміку розвитку готельного бізнесу в Одеському регіоні, варто визначити його місце у загальнодержавному масштабі. За даними Державного комітету статистики, в Україні налічується 1,2 тис. закладів готельного господарства загальною місткістю 104,0 тис. місць, які щорічно обслуговують близько 4,0 млн. осіб, 17,5 % з яких - іноземці. Середньорічна завантаженість готельного фонду становить 31%.

Слід відмітити, що ці показники значно нижчі середньоєвропейських норм. Так, наприклад, у країнах Європи рівень завантаження готельних підприємств становить приблизно 60%, а в інших регіонах світу він ще вище: у Північній Америці - 65%, Азії й Австралії - 70%. Крім того, для визначення ємності фонду засобів розміщення використовується показник, що характеризує кількість готельних місць у розрахунку на 1 тис. місцевих жителів, середньоєвропейське значення якого складає 10. В Україні даний показник дорівнює 2, що свідчить про явно недостатній розвиток ринку готельних послуг.

Одеська область займала 5 місце за кількістю засобів розміщення в Україні, уступаючи Львівській, Дніпропетровській, Луганській областям, а також Автономній Республіці Крим. Але після анексії Криму та військового стану на Донбасі стала займати 3 місце. Станом на 1 січня 2007 р. в Одещині, згідно з даними, наданими Головним управлінням статистики Одеської області, функціонувало 76 підприємств готельного господарства, що на 3 одиниці, або