Відповідальність держави за поведінку виконавчих органів
21
  • поведінка органу держави, особи або установи, уповноважених здійснювати елементи державної влади, приписується державі навіть у разі перевищення ними своєї влади або порушення розпорядження;
  • поведінка особи або групи осіб розглядається як діяння держави по міжнародному праву, якщо вони фактично виконували елементи влади у відсутності офіційних осіб або у разі їх недієздатності і за таких умов, які потребують здійснення цих елементів влади;
  • поведінка повсталого руху, який стає новим керівництвом держави.

     Діяння посадових осіб тягнуть відповідальність держави незалежно від того, чи діяли ці особи в межах своїх повноважень або вийшли за ці межі. Але якщо ці особи виступали як приватні, держава за їхні діяння не відповідає, хоча ці особи носять певний титул або звання.
Держава також підлягає відповідальності в разі надання допомоги іншій державі в скоєнні міжнародного правопорушення, якщо їй було відомо про протиправність останнього.
Обов’язок держави, яка скоїла міжнародне протиправне діяння полягає в зобов’язанні припинити це діяння, якщо воно продовжується та надати повне відшкодування за спричинену шкоду, як матеріальну так і моральну. При цьому, держава, яка несе відповідальність, не може в якості виправдання за невиконання своїх зобов’язань посилатися на положення свого внутрішнього законодавства.