Гральний бізнес і туризм
23

3.3. Сценарна розробка анімаційних програм

 

Анімаційна програма – це комплексний видовищно-розважальний захід, створений з використанням художньо-творчих методів пожвавлення процесу рекреації туристів.

Формування анімаційної програми має три основні етапи: сценарну розробку, режисерське втілення сценарію на ігровому чи сценічному майданчику і реалізацію ідейно-тематичного задуму сценариста і режисера аніматорами. Функцію розробки сценарію, як правило, виконують режисери-постановники (топ-аніматори, шеф-аніматори).

Сценарій анімаційного заходу – продукт синтетичний,бо обумовлюється багатожанровістю, розмаїттям засобів виразності і прийомів впливу на туристичну аудиторію. Часто сценарій комплексної програми складається з декількох блочних міні-сценаріїв, які тематично та ідейно об’єднані в один. Його мета – засобами гри, театралізації, слова, музики, танцю підняти життєвий тонус людини, прискорити процес досягнення нею рекреаційного ефекту. При цьому сценарист не повинен забувати про інформаційне наповнення програми та її культурно-естетичний рівень.

За видами сценарії анімаційних програм поділяються на:

  • сценарії театралізованих програм (капусників, вистав, театралізованих шоу тощо);
  • сценарії музичних програм (концертів, музичних конкурсів і фестивалів, музично-салонних заходів тощо);
  • сценарії танцювальних програм (балів, танців під живу музику, дискотек тощо);
  • сценарії вербальних або інформаційних програм (тематичних вечорів, вечорів запитань та відповідей, круглих столів, дискусійних заходів тощо);
  • сценарії ігрових програм;
  • сценарії комплексних заходів (свят, фестивалів, карнавалів тощо).