Інформаційні агентства Німеччини: «Дойче прес агентур» (ДПА), «Альгемайнер дойчер нахрихтендинст» (АДН)
7

1.1.          Види інформаційних агентств

 

 

Основними видами Інформаційних агентств є:

  • державні та недержавні інформаційні агентства;
  • іноземні інформаційні агентства.

Право на заснування інформаційного агентства в Україні належить громадянам та юридичним особам України. Іноземці та іноземні юридичні особи мають право бути співзасновниками інформаційних агентств України.

Забороняється створення і діяльність інформаційних агентств, у статутному фонді яких сукупна частка, що належить іноземцям та/або іноземним юридичним особам, становить більш як 35 відсотків.

Державна реєстрація Інформаційних агентств. Державній реєстрації піддягають усі інформаційні агентства та представництва іноземних інформаційних агентств, що засновуються або діють в Україні. Державна реєстрація інформаційних агентств в Україні як суб’єктів інформаційної діяльності проводиться на підставі письмової заяви засновника (сігів-засновників) до органу державної реєстрації, визначеного Постановою Кабінету Міністрів України № 1287 від 17 листопада 1997 року «Про державні/ реєстрацію друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та розміри реєстраційних зборів».

Відповідно Постанови державну реєстрацію інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності здійснює Міністерство юстиції. Державна реєстрація представництв іноземних інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності здійснюється після акредитації їх кореспондентів у Міністерстві закордонних справ.

У заяві про державну реєстрацію інформаційного агентства повинні бути зазначені:

  • засновник (співзасновники), включаючи: прізвище, ім’я, по батькові та необхідні паспортні дані (для фізичних осіб); повне найменування (для юридичної особи); місцезнаходження, номери засобів зв