Перспективи інтеграції України в Європейський союз
3

Вступ

 

 

Євроінтеграція – цивілізаційний вибір України, одна з ключових вимог Революції гідності. У системі зовнішньополітичних пріоритетів України вона посідає особливе місце.

Для України необхідна економічна політика перехідного (від пострадянського до європейського) періоду. Концептуальною основою (на рівні визначення головних пріоритетів і напрямів) цієї політики повинно стати Послання Президента України «Європейський вибір». Ефективним засобом забезпечення економічної безпеки є створення принципово нової моделі, яка повинна в собі об’єднувати державний протекціонізм з прискореним технологічним переоснащенням у контексті зниження енерго-, матеріалоємності, підвищення екологічності виробництва, що в кінцевому підсумку означає вихід на той рівень рентабельності виробництва, що забезпечить конкурентоспроможність національної економіки.

Ключовим складником такої політики повинно стати збереження в межах національної юрисдикції «відтворювального ядра», в якому на основі високих технологій на контрольованих державою «Технопарків» інших анклавів XT, «виростуть» виробництва, здатні органічно розвиватися й генерувати види продукції наступного покоління споживання, які безумовно знайдуть попит на світових ринках.

Успішність цієї стратегії потребує на першому етапі гнучких засобів державного протекціонізму. В зв’язку з цим необхідно чітко розрізняти функції держави та приватного бізнесу. До функцій держави належить:

  • підтримка і розвиток не обхідної ринкової інфраструктури через прийняття відповідної законодавчої та контроль за її дотриманням;
  • сприяння в здійсненні науково-дослідницьких та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР);