Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
21

1.3 Стадії огляду місця події

 

 

Діяльність слідчого охоплює різноманітні слідчі дії, на які поширюються загальні моральні вимоги: бездоганне дотриман­ня закону, об'єктивність, неупередженість, добросовісність, по­вага до осіб, причетних до справи, заподіяння мінімальної шкоди їхньому майну та іншим благам тощо.

Слідчий - процесуально незалежна фігура. На період розслідування злочину йому надана повна самостійність у прийнятті тих чи інших рішень у справі, у використанні своїх процесуальних можливостей. Він особисто відповідальний за все, що відбувається в межах розслідуваної справи.

Специфіка умов діяльності слідчого, що накладає свій відбиток на її моральний зміст, виражається в ряді положень. Слідчий для розкриття злочину й забезпечення покарання вин­ного наділений великими владними повноваженнями, в тому числі й по обмеженню основних прав і свобод людини й гро­мадянина. Він - представник влади, правочинний застосовува­ти примусові заходи. Слідчий за законом самостійний у веденні слідства, при прийнятті найбільш важливих рішень. Він про­вадить слідство в умовах негласності й, за деякими винятка­ми, одноосібно. Він самостійно приймає рішення й несе за них особисту відповідальність. Вся професійна діяльність слідчого протікає в спілкуванні з людьми, які так чи інакше мають стосу­нок до злочинів або відчувають горе, стреси у зв'язку зі злочи­ном, нерідко в умовах протидії встановленню істини, боротьби протилежних інтересів. Слідчий зв'язаний чіткими термінами розслідування й у наш час працює в багатьох випадках із перена­пругою фізичних і духовних сил через надмірні навантаження.

Отже, можна зробити висновок, що слідчий повинен мати високі моральні й психологічні якості, а моральні вади особистості й поведінки слідчого можуть призвести до небезпеч­них наслідків.

Огляд місця події можна розділити на дві стадії: початкову (загальний огляд) і стадію детального огляду. При загальному огляді слідчий вивчає, фіксує і сприймає обстановку місця події в цілому: наявність або відсутність певних об'єктів, їх взаємне розташування та ін