Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
59

2.2.3   Прогнозування дистанції пострілу

Визначення дистанції пострілу вимагає експертного дослідження, здійснюваного на місці происшествия або в лабораторних умовах пострілу. Наближене визначення дистанції (головним образом її максимальної величини) на місці події може бути здійснено, якщо відомо, яке застосовувалося зброя (нарізне, короткоствольне, среднествольное і т. д.) з використанням довідкових даних.

При далекому пострілі зарядом дробу з мисливської гладкоствольної зброї, дистанція приблизно може бути визначена з урахуванням довідкових даних про діаметр розсіювання дробу, залежно від відстані до перешкоди.

Постріл в упор - коли дуловий кінець зброї (ствола або компенсатора) безпосередньо стикається з одягом або шкірними покривами тіла. При цьому дуловий кінець може бути притиснутий до тіла дуже сильно або тільки злегка торкатися до нього, бути спрямованим перпендикулярно або під іншим кутом.При різних варіантах дотику характер пошкодження буде неоднаковий.

Ознаки, що характеризують постріл впритул:

1) кіптява і порошинки в окружності рани (нещільний, негерметичний упор), кульове каналі. При пострілі із зброї, приставленого під кутом, гази частково спрямовуються поза вхідного отвору, а частки кіптяви покривають ділянку шкіри, розташований з боку відкритого кута. По розташуванню кіптяви можна визначити положення зброї в момент пострілу;

2) розрив країв вхідного отвору - ознака непостійний, він залежить від калібру зброї, величини порохового заряду. Так звані хрестоподібні розриви легше виникають там, де під шкірою близько розташована кістка;

3) відбиток дульного зрізу (гальмівного пристрою) - «штанц-марка» - ознака абсолютний, але непостійний;

4) виражене хімічну дію газів, oпределяемое в раневом каналі.

Постріл з близької відстані - це постріл в межах дії додаткових факторів (слідів) пострілу. Додаткові сліди пострілу можна виявити в середньому до 1 м. Співвідношення окремих компонентів, наприклад кіптяви і порошинок, дозволяє більш точно визначити дистанцію пострілу.