Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
67

Незважаючи на ряд спільних рис, сбиск на відміну від огляду місця події носить більш яскраво виражений пошуковий характер. Він не обмежується лише візуальним спостереженням, і навіть у тому випадку, коли підлягав вилученню вогнепальну зброю видається добровільно, слідчому все ж варто продовжити обшук, щоб остаточно переконатися в тому, що підстав побоюватися приховування інших предметів, документів і цінностей, які можуть мати значення для справи, дійсно немає[19].

Як і при проведенні огляду місця події, а також обшуку, в ході перевірки свідчень на місці можуть використовуватися різні спеціальні технічні засоби: «кішки» і трали, призначені для виявлення та вилучення вогнепальної зброї.  За допомогою цих пошукових приладів можна не тільки виявити вогнепальну зброю, бетоні, воді та інших середовищах, але також визначити його розмір і тип металу.

 

 

    3.2. Заходи безпеки при огляді вогнепальної зброї

 

Приступаючи до динамічного огляду вогнепальної зброї, слід з'ясувати становище його окремих частин, а саме: чи знаходиться курок (ударник) на бойовому або запобіжному взводі і чи є патрон у патроннику. При наявності патрона в патроннику і положенні курка (ударника) на бойовому взводі, а також при неможливості визначити положення ударника і наявність патрона в патроннику поводитися зі зброєю надолужити з особливою обережністю.
 Динамічний огляд вогнепальної зброї слід починати з виявлення на його металевих і дерев'яних полірованих частинах відбитків пальців і мікрооб'єктів. Щоб уникнути небезпеки пошкодження ідентифікаційних здібностей слідів, розташованих на поверхні зброї, його огляд слід проводити в гумових рукавичках. При цьому зброя береться за такі місця, на яких або не може бути відбитків пальців рук, або вони заздалегідь будуть непридатні для ідентифікації: рифлені частини рукоятки або ложі, антабки, кути дульного зрізу і рукоятки, скоба спускового гачка і т.д