Огляд вогнепальної зброї та слідів її дії на місці події
9

1.     ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ У СПРАВАХ, ПОРУШЕНИХ ЗА ФАКТАМИ ВИКОРИСТАННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ

1.1 Поняття, принципи та задачі огляду місця події

 

Огляд місця події - невідкладна слідча дія, спрямована на встановлення, фіксацію і дослідження обстановки місця події, слідів злочину і злочинця та інших фактичних даних, які дозволяють у сукупності з іншими доказами дійти висновку про механізм події та інші обставини розслідуваної події.

Найбільше поширеною з усіх слідчих дій, що трапляється практично у кожному кримінальному провадженні є слідчий огляд. Цій слідчій дії присвячено як самостійні роботи, так і розділи усіх робіт, у яких розглядається методика розслідування певних груп кримінальних правопорушень. Така увага цій слідчій дії не випадкова. Практика показує, що від результативності та своєчасності проведення слідчого огляду, здебільшого, залежить успіх усього провадження.

Дослідження обстановки місця події здебільшого дає змогу отримати необхідну вихідну інформацію щодо обставин кримінального правопорушення та визначити напрями розшукової роботи слідчого.

Кожний із видів слідчого огляду має специфічні особливості, які визначають порядок його проведення. Так, окремим видом огляду є огляд місця події, яким може бути певна місцевість чи її окрема ділянка, приміщення або будівля, в якому готувався злочин, де він був вчинений або де настали злочинні наслідки чи зберігаються його сліди, а під час огляду місця події може мати місце огляд окремих предметів, документів, трупа [1].

Про можливість проведення огляду місця події трапляються згадки не у спеціальній нормі, що присвячена видам огляду, а в інших нормах КПК України. Так, у ч. 3 ст. 214 присвяченій початку досудового розслідування зазначено, що «огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань». Про можливість проведення огляду місця події згадано і в статті, що визначає порядок огляду трупа, який може «здійснюватися одночасно з оглядом місця події» ч. 2 ст. 238 КПК України. Таким чином, огляд місця події як вид слідчого огляду результат розвитку не тільки теорії криміналістики, але має відповідну правову основу, оскільки можливість його проведення передбачена окремими