Поширення та біологія їжаків в Україні
3

Вступ

 

 

Їжак (Erinaceus europaeus) — загальновідомий по зовнішності звір, чия спина і боки покриті короткими темними голками. Голки завдовжки до 3 см; у дорослих їжаків їх 5000—6000, у молодих — всього 3000. Голки білі біля основи і на кінці, посередині забарвлені смугами чорного, білого і коричневого кольору. Хутро на мордочці, ногах і черевці їжака жорстке.

Голки їжака порожнисті, наповнені повітрям і поділені поперечними дисками на відсіки. Кожна закінчується невеликим розширенням, яке знаходиться під шкірою; тому голки випадають разом з латочками шкіри. Вони гладкі, без борозенок і щербин; подібно до звичайного волосся виростають з фолікула. До кожної голки кріпиться м'язове волокно, яке її піднімає і опускає; підняті голки перехрещуються під різними кутами, створюючи надійний колючий покрив. Під шкірою спини у їжака знаходиться особливий м'яз panniculus carnosis, яка при скороченні дозволяє йому згортатися в колючу кулю. Кожна голка зростає 12—18 місяців; линька у їжака йде повільно — в середньому за рік міняється одна голка з трьох (в основному навесні і осінню).

Їжак — уродженець лісо-лугової і степової зон. У зоні тайги і напівпустелі він заходить лише по долинах великих річок і їх крупних приток. Суцільних лісів і обширних боліт уникає; особливо часто зустрічається на узліссях, перелісках, лісосмугах, невеликих галявинах, в заплавах річок. У місцях спільного проживання з білочеревим їжаком поступається останньому цими місцями проживання, вирушаючи углиб лісових масивів. 

Їжак веде одиночний спосіб життя. Самці агресивно захищають один від одного індивідуальні кормові ділянки. Площі ділянок у самців складають від 7 до 40 га, у самок — від 6,9 до 10 га. Ділянки самців можуть перетинатися з ділянками самок, але ділянки вагітних і годуючих самок ніколи не перетинаються. В межах своєї ділянки їжак владнує декілька (до 10) гнізд, захованих в колючому чагарнику, під колодами, в купах хмизу і тому подібних місцях. Гніздо (діаметром 15—20 см) він вистилає сухими травами, листям, мохом, корою. Літом нір не риє, інколи займає порожні нори гризунів.