Організація обслуговування бенкету-вечері на 70 осіб з частковим обслуговуванням офіціантами
13

черговий адміністратор стола замовлень. Залежно від розміру закладу ресторанного господарства і кількості гостей замовник резервує частину приміщення або орендує його повністю на певний час.

Середні та великі заклади, крім своєї безпосередньої, часто зобов'язуються організовувати «культурну програму» : запрошення музикантів, тамади, ведучого вечора, аніматорів та клоунів. У разі надання таких послуг вони виступають посередниками. Існує затверджена спеціальна форма первинного обліку - замовлення- рахунок, який водночас є і розрахунковим документом, і документом, за яким з кухні закладу ресторанного господарства здійснюється відпускання готових страв та кулінарних виробів споживачам (учасникам бенкету). У разі попередньої оплати свята кращий спосіб розрахунку замовника із закладом ресторанного господарства - безготівковий платіж або безпосередньо через касу банку.

2.2 Вимоги до меню

Меню - перелік страв і напоїв, що подаються в кафе, ресторані або барі. У ресторані, меню являє собою презентацію пропонованих страв і напоїв. Меню розробляється відповідно до класу та типу закладу ресторанного господарства, враховуючи при цьому контингент відвідувачів. наявність продуктів, сезон, трудомісткість приготування страв, кваліфікацію кухарів, наявність посуду і обладнання, вартість харчування.

Основні вимоги до меню:

                   гранична ясність для відвідувача формулювань; споживач повинен точно знати, що йому пропонують, в якому обсязі, за якою вартістю;

                   кожна фірмова страва або напій повинні мати конкретну назву, тоді клієнту буде її зручніше замовляти.

Меню ресторанів класу «люкс» повинне містити не менше 15 найменувань холодних закусок, 3 — гарячих, 5 — супів, ЗО — других гарячих страв, 6 — солодких страв.