Способи семантизаціі іншомовної лексики у основній школі
5

Розділ 1. Передумови навчання лексики у основній школі

1.1.          Сутність навчання лексики в середній школі

 

Знання іноземної мови асоціюється із знанням  слів та уміння їх правильно написати, правильно та доцільно використати у спілкуванні, у той час як володіння мовою  з лексичними навичками, які й забезпечують функціонування лексики у спілкуванні. Лексичні навички слід розглядати як найважливіший і невід’ємний компонент змісту навчання будь-якої іноземної мови, а їх формування і є метою навчання лексичного матеріалу.
       Уточнення складу лексичних одиниць і завдань  навчання лексики дозволяє сформулювати головну практичну мету словесної  роботи в середній школі: рецептивне і репродуктивне оволодіння словами, усталеними зворотами, клішованими  зворотами в ході формування їх реального  і розширення потенціального словникового запасу, а також розвиток лексичної  здогадки в інтересах навчання говоріння, читання і аудіювання іноземної   мовою.
      Крім того, в основній школі  в ході оволодіння лексикою вирішуються  також загальноосвітні  завдання. Хоча на уроках іноземної мови не відбуваєтьсяознайомлення з мовними поняттями, було б  неправильно припускати, що навчання позбавлено освітньої цінності, остання складається не стільки  з оволодіння новими поняттями, скільки зі збагачення уже  існуючих. Тому, засвоюючи іншомовну  лексику, учень зустрічається  з новим способом  позначення понять, відомих йому з попереднього досвіду й закріплених рідною  мовою. Перед ним розкриваються нові способи опису іноземною мовою явищ  навколишнього середовища за допомогою своєрідної мережі лексико-семантичних відношень, властивих цій мові. Ознайомлення з мовним способом позначення  понять стимулює їх більш різностороннє і глибоке осмислення, у тому числі і в ході наявних чи не наявних порівнянь виучуваних лексичних одиниць з еквівалентними одиницями рідної мови. Подібні операції мають значну освітню цінність.