Формування в учнів початкової школи виконавських умінь в процесі музикування на дитячих музичних інструментах
3

ВСТУП

 

Сучасні наукові дослідження свідчать про те, що розвиток музичних здібностей, формування основ музичної культури потрібно починати в дошкільному віці.

Музичне розвиток надає нічим не замінне вплив на загальний розвиток: формується емоційна сфера, удосконалюється мислення, дитина робиться чуйним до краси в мистецтві і житті. Тільки розвиваючи емоції, інтереси, смаки дитини, можна долучити його до музичної культури, закласти її основи. Дошкільний вік надзвичайно важливий для подальшого оволодіння музичною культурою. Якщо в процесі музичної діяльності буде сформовано музично-естетичну свідомість, це не пройде безслідно для подальшого розвитку людини, його загального духовного становлення.

Музична діяльність включає в себе не тільки сприйняття музики, але і посильну дітям виконавство, засноване на досвіді сприйняття, - спів, гра на музичних інструментах, музично-ритмічні рухи. За допомогою співу, гри на музичних інструментах можна розвинути іншу музичну здатність - уміння представити і відтворити висоту музичних звуків в мелодії. Розвиток цієї здатності передбачає розумові операції: порівняння, аналіз, зіставлення, запам’ятовування - і, таким чином, впливає не тільки на музичне, але і на загальний розвиток дитини.

Ініціатором навчання дітей гри на музичних інструментах вже в 20-і рр.. став відомий музичний діяч і педагог М. А. Метлов. Йому ж належить ідея організації дитячого оркестру. Н. А. Метлов провів велику роботу по створенню та вдосконаленню конструкції дитячих музичних інструментів, що мають звукоряд, - металофона і паличками.

Гра на музичних інструментах - один з видів дитячого виконавства. Застосування дитячих музичних інструментів та іграшок (як на заняттях, так і в