Формування в учнів початкової школи виконавських умінь в процесі музикування на дитячих музичних інструментах
3

формування вмінь і навичок тих, хто навчається (Ю.Бабанський, В. Гриньова, В. Кулько, В. Лозова, В. Паламарчук, О. Усова, Т. Цехмистрова та інші).

Дослідження вчених в цій галузі доводять, що формування культури розумового труда – одне з найважливіших серед завдань загальноосвітньої школи. Саме тому означена проблема завжди була в центрі уваги дослідників.

Проте, не зважаючи на наявність чималої кількості досліджень проблеми вона остаточно не розв’язана і потребує вивчення специфічних особливостей формування культури розумового труда учнів засобами сучасних інноваційних, інтерактивних методів навчання.

З огляду на вищезазначене, та враховуючи актуальність даної проблеми, було визначено тему дослідження: «Формування культури розумового труда учнів на уроках української мови».

Мета дослідження теоретично вивчити, обгрунтувати та експериментально дослідити проблему формування культури розумового труда учнів на уроках української мови.

Завдання дослідження:

  1. Здійснити аналіз філософської, науково-методичної та психолого-педагогічної літератури з проблеми дослідження.
  2. Проаналізувати сутність понять: «культура розумової праці», «культура розумового труда», «розумовий розвиток», «розумові здібності», «розумові завдання», «індивідуальні завдання».
  3. Вивчити та методично обґрунтувати педагогічні умови формування культури розумового труда учнів.
  4. Вивчити передовий педагогічний досвід.
  5. Вивчити стан проблеми використання індивідуальних завдань при формуванні розумових здібностей учнів у практиці сучасної школи.
  6. Виявити вихідні рівні культури розумового труда п’ятикласників.
  7. Розробити план-конспект уроку української мови для 5-го класу.
  8. Здійснити опис і аналіз проведеної експериментальної роботи.