Розвиток усної та письмової мови
19

Ознака предмета – це не тільки колір (білий, червоний) чи розмір (великий, маленький), але і форма (круглий, прямої), час (літній, осінній), місце (міський, сільський) і т.д.

Дієслово – це не тільки рух (біжить, летить), але і всяка інша дія і стан (спить, думає, зеленіє, худне). Це і граматика, і в той же час словник.

При ознайомленні з частинами мови вчитель учить дітей підбирати слова, що належать  до розряду іменників,  до прикметників, чи до дієслів і т.д. При цьому дітям доводиться згадувати слова, які їм зрозумілі, але рідко вживаються ними в мові [9, c.21].

Таким чином, такі вправи, як: 1) підбор однакових слів; 2) утворення слів від одного кореня; 3) угруповання слів, що позначають предмети, ознаки, дії; 4) підбор слів, що належать до різних частин мови,– усе це словникові вправи.

Загальна установка методики  мови полягає в тому, що орфографічні, так само як і граматичні заняття, повинні бути пов'язані з мовними вправами, зокрема зі словниковими, завдяки яким вони, стають різноманітними і корисними; орфографічна грамотність у такому випадку стає частиною всієї роботи з навчання мови [15, c.13].

2.2.2. Лексичні вправи

Робота над словом на уроках читання в букварний період не обмежується тільки поясненням незрозумілих слів [див. Додаток 2]. Діти групують слова, поєднуючи їх за ознаками подібності (меблі: стілець, стіл, шафа, ліжко; посуд: склянка, чашка, ваза, тарілка). Поняття засвоюються дітьми і шляхом порівняння різних предметів, що знаходяться в класі на картинках (наприклад, стіл вище парти, олівець товщина ручки, зошит тонше книги і т.д.) [9, c.148].

Пояснення незрозумілих слів і виражень продовжується і при проведенні читання. Діти в 1 класі малюють картинки до прочитаного. Звичайно, далеко не усі вони намалюють так добре, що на малюнку будуть зображені і «калюжі як стекло», і «рожеві снігурі на гілках яблуні», але діти у