Розвиток усної та письмової мови
29

ДОДАТОК 1

Тема. Написання твору "Осінь у саду".

Мета. Формування вміння добирати найбільш влучні слова для опису осіннього саду, відчувати красу і смак слова, розвивати зв'язне мовлення, вміння оформлювати свої думки письмово, спостережливість; виховувати бережливе ставлення до природи, любов до рідного краю.

Обладнання. Записи на дошці, малюнки осінніх пейзажів.

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань.

1. Робота з загадками.

-  Я вам прочитаю казку-загадку, а ви здогадайтеся, про кого в ній ідеться.

Жив Старик-Роковик. Було в нього чотири дочки і дванадцять онуків, які по черзі приходили на землю.

Коли панувала найстарша сестра, віяло вітрами, мело хуртовинами, виростали замети, а діти будували чарівні снігові палаци і вартових біля них - сніговиків.

Коли приходила молодша сестра, то вона випускала перших своїх вісників-шпаків і сама тишком-нишком підкрадалася за ними. Тоді танули замети, веселіли струмочки, наповнюючись водою, раділи дерева і вкривалися буйним цвітом.

Часто її не можна було відрізнити від третьої сестри - тільки ця більш засмагла, з вінком колосся на голові, любила зелені хащі і жарке сонечко.

Остання сестра приносила з собою холодні дощі. Але чи не найбільше любив її Старик-Роковик, мабуть, тому, що вона була найпрацелюбніша і збирала все те, що готували до неї старші сестри. А ще одягала вона дерева і трави в багряні, жовтогарячі, бурі шати, і від цього ставало тепліше навколо.

- Про яких сестер говориться у цій загадці? (Про пори року - зиму, весну, літо, осінь).

Яка ж сестра зараз панує? (Осінь).

2. Вправи на інтонування речень.